2022-04-07 10:41:02

8. TRAVNJA – SVJETSKI DAN ROMA

Svake se godine 8. travnja obilježava Svjetski dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma koji je bio održan od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Za Rome diljem svijeta ovo je postao jedan od najvažnijih događaja u povijesti borbe za vlastiti identitet, prava te društveni, ekonomski i kulturni razvoj. Na Kongresu su se sastali predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta te donijeli važne odluke o službenoj romskoj zastavi, himni, zajedničkom romskom jeziku.

Službena romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju. U gornjem je dijelu plave boje koja simbolizira nebo. U sredini zastave nalazi se crveni kotač. On predstavlja putovanja i migracije Roma. Osim toga, on je simbol stalnog kretanja, ali i napretka.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (˝Idem, Idem˝).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek. Ovaj je naziv zamijenio dotadašnji naziv „Ciganin“ koji je kroz povijest poprimio negativne konotacije.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu. To je dan proslave romske kulture, ali i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

OŠ Vladimira Nazora Pribislavec svim Romima, a posebno učenicima naše škole, čestita Svjetski dan Roma!

CESTITJESK ZUVA ALU ROMILOR!

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec