2021-11-16 13:08:21

EKOLOŠKO – HUMANITARNI LISTOPAD

Tijekom mjeseca listopada u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pribislavec provedeno je nekoliko akcija ekološkog i humanitarnog karaktera.

Eko akcije u koje su se uključili učenici i djelatnici škole bile su prikupljanje elektroničkog otpada, te sakupljanje starog papira. Dok su akcije humanitarnog karaktera bile prikupljanje donacija za čakovečki azil za zaštitu životinja Prijatelji, te je održana već tradicionalna akcija Solidarnost na djelu.

Njegovanje ekološke svijesti u današnje vrijeme postaje sve važnija zadaća. Stoga i nužnost odvojenog prikupljanja otpada postaje potreba kojom se nastoji smanjiti količina smeća koja završava na odlagalištima. Uz to, odvojenim prikupljanjem, a potom i recikliranjem otpada, smanjuje se potreba za prirodnim resursima, te se samim time i smanjuje devastacija prirode.

Prikupljanju donacija za čakovečki azil za napuštene pse Prijatelji odazvali su se brojni učenici i djelatnici škole, te se prikupila znatna količina potrepština, od hrane za pse, riže, tjestenine, pa sve do pokrivača. Učenici Ekološke skupine, pod vodstvom učiteljice prirode Emine Rus, prikupljeno su odvezli u spomenuti azil te pritom susreli pse koji željno čekaju svoj novi dom.

I akcija Solidarnost na djelu također je uspješno provedena u našoj školi. Akcija za čiju provedbu je zaslužna učiteljica hrvatskoga jezika Željka Pintarić, voditeljica grupe Crveni križ, realizirana je prodajom bonova od 5 kuna. Na ovaj je način ukupno prikupljeno 970 kn, a sav prikupljeni novac predan je čakovečkom ogranku Crvenog križa.

Naši su učenici sudjelovanjem u ovim ekološko-humanitarnim akcijama pokazali da imaju veliko srce i zato koristimo ovu priliku da zahvalimo svima koji su se na bilo koji način uključili u provedene akcije.

                                                  učiteljica prirode Emina Rus


Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec